Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto: RFI.ro

Guvernul german vrea să aloce 65 de miliarde de euro pentru creşterea puterii de cumpărare a populației, o parte din sumă urmând să provină din profiturile obținute de companiile din sectorul energetic, potrivit romaniatv.net.

Cum vor fi sprijiniți financiar studenții și pensionarii

Cancelarul Olaf Scholz  a anunțat că germanii „nu vor fi niciodată singuri” în fața crizei energetice, acesta  prezentând un set de măsuri,  care include acordarea unui voucher energetic unic de 300 de euro pentru milioane de pensionari și a sumei de 200 de euro pentru studenți.

„Companiile energetice care produc electricitate din surse regenerabile, cărbune sau energie nucleară, de exemplu, o fac la costuri de producție din ce în ce mai mici, dar câștigă foarte mulți bani datorită mecanismelor actuale ale pieței europene de electricitate”, a declarat duminică ministrul Economiei, Robert Habeck, pentru a justifică necesitatea de a acționa.

Cancelarul german este „încrezător” că discuțiile programate săptămâna aceasta la nivel european vor avea succes, în timp ce directorul financiar al guvernului din Germania a asigurat că ajutoarele pentru populație nu vor afecta bugetul pentru 2022 și 2023.

O altă măsură este lansarea unui nou abonament de transport public cu costuri reduse, „între 49 și 69 de euro” pe lună, care va înlocui biletul de nouă euro care a putut fi folosit vara în transportul public.

Pachetul de sprijin financiar, criticat de unii oameni de afaceri

Pentru mediul de afaceri, pachetul de ajutor destinat gospodăriilor cu venituri mici este „dezamăgitor”, deoarece „un număr tot mai mare de întreprinderi își văd amenințată existența de explozia prețurilor la gaze și electricitate”, au declarat reprezentanții federației de lobby din industrie BDI.

Germania este în pericol să intre în recesiune la sfârșitul anului, dar riscul unei pene de curent electric, cauzată de terminarea gazului rusesc,  nu pare a fi posibilă. „Vom putea face față acestei ierni”, a declarat Olaf Scholz. Declarația cancelarului german survine după oprirea prelungită a gazoductului Nord Stream care face legătura între Rusia și nordul Germaniei, anunțată vineri de compania energetică Gazprom.

De la începutul conflictului din Ucraina, guvernul  german condus de Olaf Scholz a alocat două pachete de ajutor în valoare totală de circa 30 de miliarde de euro.

Ministrul Virgil Popescu anunță eliminarea plafonului de consum pentru proprietarii centralelor de apartament