Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European a transmis câteva măsuri pe care oricine le are la îndemână pentru a se feri de ggriripă și de alte infecții respiratorii. Potrivit medicului, evitarea contactului cu persoanele bolnave și a aglomerațiilor poate ajuta să nu ne infectăm cu virusul gripal, igiena fiind foarte importantă că și aerisirea camerelor, potrivit ziare.com.
Medicul recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea aglomeraţiilor (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nestationarea lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nedeplasarea în colectivităţi, mai ales şcolare, a persoanelor bolnave.
Nu este recomandat să se ducă copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.
Medicul recomandă respectarea regulilor generale şi individuale de igienă, utilizarea batiștei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
” Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, a mai transmis medicul Tudor Ciuhodaru.
O grupare de români care au comis spargeri în Europa, descoperită în Ungaria